Wie gaat mijn bevalling doen?

Tamara is onder controle bij een grote praktijk waar meerdere verloskundigen werken. Wie zal er straks bij haar bevalling zijn? Dat hangt natuurlijk af van wie er dienst heeft. En of ze binnen één dienst gaat bevallen. Oeps… ook dat nog… Gedurende de bevalling kan er ook nog gewisseld worden. Ze moet het natuurlijk zelf doen. Maar gelukkig niet alleen. Als Djoke maar niet komt. Die is zo grof en kan zo kortaf en onvriendelijk reageren. Dat lijkt haar niets bij haar bevalling.

Onbehaaglijk gevoel

Het kan natuurlijk ook zijn dat haar bevalling medisch wordt. Je weet maar nooit. Wie zullen er dan in het ziekenhuis allemaal aan haar bed staan? Het geeft haar een onbehaaglijk gevoel.
Gelukkig ben je in een ziekenhuis in goede handen. Er is allerlei apparatuur en medicatie en er werkt goed geschoold medisch personeel. Die hebben enkele, tientallen, of soms wel een paar honderd bevallingen gedaan. Daar geef je je met een gerust hart aan over. Toch?

Ja?…
Is dat zo?

Zo graag op eigen kracht bevallen

Tamara wil zo graag op eigen kracht bevallen. Toch krijgt ze de onrust in haar buik maar niet weg, met name door alle cijfers die ze leest.
Het aantal medische ingrepen is enorm toegenomen. Bij één op de vier à vijf zwangeren eindigt de bevalling in een vacuümverlossing of keizersnede. Ja, dat zal gedaan worden als het broodnodig en levensreddend is, maar hoe kan het nou toch dat 20 tot 25 % van de vrouwen niet meer op eigen kracht bevalt? Kunnen vrouwen niet meer bevallen?

Laat jij jou verlossen?

Woordgebruik verraadt dat gaandeweg een cultuur is ontstaan waarbij zwangeren zich laten verlossen van hun kind. Vroedvrouwen zijn verlos-kundigen geworden en er wordt bevallen in verlos-kamers. Vrouwen geven zich niet alleen over maar leveren zich ook uit aan de medische zorg. Tamara wil zich helemaal niet laten verlossen.

Tamara wil niet terug naar vroeger

Nog maar enkele decennia geleden was je zwanger en ging naar de vroedvrouw. Bij ervaren vroedvrouwen verliep ca. 95% van de bevallingen voorspoedig. Een vroedvrouw was een wijze kundige vrouw die uit ervaring wist wat te doen om het natuurlijke geboorteproces te ondersteunen. Net als de andere vrouwen die de barende kwamen steunen. Als het zover was wist je dat jij moeder werd en de klus te klaren had.

Tamara wil niet terug naar vroeger.
Nee, vroeger was niet alles beter. Maar blijkbaar is er wel iets wat gaandeweg verloren is geraakt.

Het verschil

Medische begeleiding is gericht op wat de medische wereld kan doen voor jou. Zij kunnen bijvoorbeeld bij weeënzwakte jou aan sterkere weeën helpen door een weeën stimulerend middel te geven. Dan wordt je bevalling wel meteen ook medisch met daarbij verhoogde kans op keizersnede of vacuümpomp.

Natuurlijke ondersteuning is gebaseerd op de zienswijze dat na 9 maanden zwangerschap het meest aannemelijke is dat jouw lichaam op eigen kracht kan bevallen. Bij afnemen van de weeën zal daarom gezocht worden wat jij nodig hebt om jouw eigen weeënkracht weer aan te boren. Dan kunnen de weeën vanuit jou zelf weer toenemen en gaat de bevalling op natuurlijke wijze verder.

Ga jíj jouw bevalling doen?

Natúúrlijk ga jij jouw bevalling doen. Niemand anders kán dat doen. Het is per definitie niet waar als iemand zegt dat hij al honderden bevallingen heeft  gedaan. Bevallen kan alleen de zwangere zelf. De vraag is wel of jij straks ook de beleving hebt dat jij jouw eigen bevalling hebt gedaan. Zélfs als het alsnog medisch eindigt.

Ik heb het niet nodig – ik heb een partner

Tamara twijfelt… er is niemand die haar zo kan steunen als Tim. Maar hij wordt ook vader en het is voor hem net zo spannend. Ze hebben wel veel geleerd op de cursus, maar zal hij daaruit herkennen wat ze wanneer nodig heeft? Tim heeft absoluut geen ervaring met bevallingen. Straks gaan ze alleen varen op medische adviezen en waren wellicht nog andere dingen mogelijk. Ooohw, dát zou ze erg vinden. Stel je voor… dan wordt het medisch terwijl dat niet nodig was. Zou een doula wat voor hen zijn? Laten ze in ieder geval een gesprek aanvragen.

Stel jezelf de vraag

Misschien voel je je aangesproken door het idee om de geboorte van jullie kind te omringen met brede ondersteuning van het natuurlijke proces. Het gaat tenslotte om je kind, en daar is alles wat kan bijdragen aan een mooie geboorte welkom.
Vraag je dan af waar je deze steun kan vinden:

  • Wie kan ervoor zorgen dat jullie je helemaal in je kracht voelen staan?
  • Wie kan er aan bijdragen dat je bevalling niet medisch wordt?
  • Wie kan jullie helpen dat noch jullie noch jullie kindje de geboorte traumatisch gaat ervaren?
  • Wie kan bijdragen aan een geboorte waar je alle jaren daarna met plezier aan terugdenkt?
  • Door wie voelen jullie je gezien en gesteund?

Misschien hebben jullie een moeder, zus, vriendin, of iemand anders die jullie allebei vertrouwen. Die ervaring heeft met het natuurlijke geboorteproces en steun en toeverlaat kan zijn. Bekijk en overleg het samen.
Een andere optie is professionele ondersteuning van een doula. Een ervaren en kundige vrouw die jullie tijdens zwangerschap en bij de geboorte van jullie kind ondersteunt.

Vraag jij je af of een doula iets voor je is? Doe dan net als Tamara en Tim en schroom niet om een welkomstgesprek aan te vragen. We gaan dan samen bekijken wat jullie nodig hebben voor de optimale kans op een bevalling zoals jullie graag willen. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking. Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.

Ik krijg reacties dat ik er zo relaxed uitzie. En of ik niet tegen de bevalling opzie. Nee, ik zie er niet meer tegenop sinds ik weet dat Malua komt.

Sandra

 

Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD