Doula

Wat betekent Doula?

Doula is het Griekse woord voor dienares, en het is wereldwijd de term die gebruikt wordt voor vrouwen die zijn opgeleid en ervaring hebben om de aanstaande moeder en haar partner emotioneel en praktisch voor te bereiden op de bevalling. Vervolgens is zij gedurende de hele bevalling aanwezig, als steun en vertrouwenspersoon.

Waarom een Doula?

Een bevalling is een van die mijlpalen in een leven, die je hooguit een paar keer meemaakt, en waarvan het verloop een grote impact heeft op hoe het na de bevalling met jullie verder gaat.
Continue begeleiding tijdens de gehele bevalling blijkt van essentieel belang voor een voorspoedig verloop.

Een Doula geeft de veilige bedding waarbinnen jullie je kunnen overgeven aan de bevalling.
Het bekendste onderzoek over de effecten van de Doula is dat uit 1993 van de Amerikanen Marshall en Phyllis Klaus en John Kennell.

De resultaten toonden:
25% kortere bevallingsduur.
50% minder keizersneden.
30% minder verzoeken om pijnbestrijding.
60% minder verzoeken om ruggenprik.
40% minder gebruik van inleiden.
50% meer tevredenheid over de partner.

Wie kiezen er voor een doula?

Dat is heel uiteenlopend.
Een aantal mogelijke redenen;

  • Het kan zijn dat jullie graag een zo voorspoedig mogelijke bevalling wensen, waarbij jullie de tijd en ruimte voor elkaar hebben. Door de aanwezigheid van een Doula valt een stuk van de zorg rondom de bevalling weg. In de ontspannen sfeer die hierdoor meestal ontstaat kan de partner zich er veel meer aan wijden om die emotionele steun en toeverlaat voor zijn barende vrouw te zijn die hij wenst. De Doula blijft op de achtergrond aanwezig, en geeft emotionele of praktisch steun/aanwijzingen alleen waar dat nodig is.
  • Misschien is bij jullie een eerdere bevalling gecompliceerd verlopen, waardoor er een duidelijke behoefte is aan een ander verloop van de bevalling die voor de deur staat.
  • Het kan ook zijn dat je of jullie, om welke reden dan ook, tegen de bevalling opzien. Angst, van welke orde dan ook, staat een voorspoedige bevalling in de weg.
  • Mogelijk heb je om welke reden dan ook geen partner naast je.
  • Het kan zijn dat er in je of jullie persoonlijke leven zulke indringende andere gebeurtenissen plaats vinden, dat een continue begeleiding rondom de bevalling een stuk ontspanning en rust geeft die zeer gewenst is.

Malua

Wil je in het hele proces ook graag persoonlijke en professionele ondersteuning van een doula?
Ik ben er graag voor jou/jullie.
Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.
Aarzel daarom niet en meld je aan voor een eerste kennismaking.
Dan kijken we samen wat ik voor jullie  kan betekenen.

Wil je graag eerst wat meer OVER MIJ  lezen? Klik dan hier

Contact