Over mij

Malua c

Graag moeder worden van 10 kinderen!

Als kind wilde ik graag moeder worden van maar liefst 10 kinderen. Mijn kinderwens heeft zich anders vertaald. Mijn twee dochters zijn het meest kostbare in mijn leven. Daarbij ben ik intens dankbaar dat ik een bijdrage mag leveren aan de geboorte van zovele kinderen waarvan de ouders kiezen voor meer dan alleen medische zorg.

Vanuit je hart je kindje welkom heten en van de geboorte een onvergetelijk mooie reis maken.

Deze kostbare reis, die zo bepalend is voor de rest van jullie leven, daar is meer voor nodig dan alleen medische controle. Jouw kindje is immers geen ding maar een klein mensje dat in  je buik en tijdens de geboorte alles meemaakt. Net als jij zelf. Luisteren naar je lichaam, luisteren naar je intuïtie, in vertrouwen je overgeven aan wat er in je lichaam gebeurt en samen met je kindje de geboorte gaan beleven en vieren.  Ik ondersteun jullie graag vanuit mijn passie voor geboorte en mijn liefde voor het nog ongeboren kind.

Mijn weg

Ik ben een paar jaar fysiotherapeute geweest waar ik ging inzien dat we heel vaak bezig zijn met symptoombestrijding in plaats van de signalen van ons lichaam serieus nemen. Ik ben vervolgens jarenlang intensief bezig geweest met mijn eigen proces  en leerde veel over de wijsheid die ons lichaam in zich draagt, maar die nog nauwelijks erkend wordt.

In 1999 kreeg ik een duidelijke boodschap van mijn eigen lichaam in de vorm van een ernstige schouderontsteking in mijn beide schouders. Thuis gekluisterd aan de stoel werd mij helder dat ik mijn leven een heel andere wending moest geven; zwangerschapsdocent worden. Ondanks mijn twijfel, ik had op dat moment zelf nog geen kinderen, ging ik de bijscholing volgen en met het geven van mijn eerste zwangerschapscursus was ik zelf ook zwanger! Daarna ben ik mij blijven scholen in van alles wat zich rond de geboorte afspeelt. Ik werd Shantala babymassage docent, en ging de cursussen Leren Masseren en Leren Ontspannen geven. Ik volgde de opleiding tot cursusleidster Samen Bevallen en werd gastdocent aan de opleiding Samen Bevallen voor praktijklessen.

Geboortes van mijn eigen kinderen

Samen met mijn partner had ik me goed op de bevalling voorbereid. Onderdeel daarvan was dat we iemand die we beiden ten volste vertrouwden vroegen om bij de bevalling aanwezig te zijn. Diep dankbaar zijn we tot de dag van vandaag voor haar aanwezigheid vanwege de grote impact die het had op het verloop en de beleving van de bevalling en nog lang daarna. Zwanger van ons tweede kindje vroegen we onze “doula” (op dat moment een nog onbekend beroep) er natuurlijk weer bij.

Bevallingsverhalen die tot nadenken stemmen

Ik gaf cursus aan meer dan 2000 zwangeren en hun partners en hoorde veel bevallingsverhalen.
Ondanks alle goede voorbereiding en het vertrouwen waarmee mensen de bevalling tegemoet gingen was er toch vaak een medische afloop van de bevalling. In de cijfers vond ik dat in ons medische systeem 25% van de vrouwen van hun eerste kindje beviel via keizersnede of met een vacuümpomp. Hoe kon dat? Ongetwijfeld verrichtte de medische zorg levensreddend werk, maar waarom eindigden met de verbeterde medische zorg zoveel gezonde zwangerschappen medisch? Ook als mensen zich goed hadden voorbereid en vol vertrouwen de bevalling tegemoet gingen?

Het effect van een doula

Ik las over het grote effect wanneer een ervaren en deskundige professional omtrent het natuurlijke geboorteproces van begin tot eind bij de bevalling aanwezig is en blijft tot het kindje geboren is. Onderzoeken wezen uit dat bevallingen ondersteunt door een doula aanmerkelijk korter duren, dat er beduidend minder keizersnedes worden gedaan, dat er veel  minder verzoeken om een ruggenprik zijn en vrouwen veel tevredener zijn over hun partner.
Ik kon het wel plaatsen: Met een doula wordt ook het natuurlijke proces ondersteund.
Als er alleen medische begeleiding is worden hindernissen in het geboorteproces sneller via de medische weg opgelost.

Mijn passie gevonden!

In 2006 ging in Utrecht de eerste doula-opleiding in Nederland van start. Mijn hart maakte een vreugdesprong en zonder twijfel meldde ik me aan. Ik maakte deel uit van de eerste groep die in Nederland werd opgeleid als doula en behoorde bij de eerste gecertificeerde doula’s . Direct na mijn certificatie maakte ik van 2007 t/m 2014 deel uit van het vaste docententeam van de doula-opleiding in Utrecht. Samen gaven we in deze jaren vorm aan de opleiding. Ik gaf vele praktijklessen en deed vele stage-begeleidingen.

Met hart en ziel ben ik als doula aan de slag gegaan en ik heb inmiddels veel ervaring, opgedaan in zeer uiteenlopende situaties waaronder thuisbevallingen, ziekenhuisbevallingen, waterbevallingen en bevallingen op de baarkruk, tweelingbevallingen, geplande en ongeplande keizersnede. Het geeft mij de grootste voldoening om er voor jullie en je kindje te zijn op weg naar, en tijdens de geboorte. Ik ben er graag voor jullie met al mijn aandacht, zorg en liefde.

Mijn missie

Omringd door liefde, warmte en vertrouwen laten wij je voelen,
je bent zo kostbaar, zo dierbaar
je bent zo waardevol
en oh zo welkom…

Het is niet de materiële zorg, maar juist alle voorbereiding, alle aandacht en tederheid rond de geboorte, waardoor jouw kindje zich geliefd en welkom voelt. Daar draag ik zielsgraag een steentje aan bij.

Wil jij in het hele proces graag persoonlijke ondersteuning?
Aarzel dan niet en neem nu contact met me op.
Dan kijken we samen wat ik voor jullie  kan betekenen.

Welkomstgesprek

Download NU gratis “5 stappen naar een mooie geboorte”

baby ebook

Wat ik nog meer heb gedaan

Vanuit mijn speciale aandacht voor contact met het nog ongeboren kind gaf ik in 2013 vorm aan het eerste deel van de workshop “Kleur je Zwangerschap”.

In 2014 (Portugal) gaf ik bij het Europees Doula Netwerk de workshop: “Doulaing the mother, the father and the child”, met speciale aandacht voor het kindje als klein mensje dat alles meemaakt, waar nog maar zo weinig aandacht voor is.

Vanuit mijn interesse en enthousiasme volg ik in binnen en buitenland bijscholingen en workshops waaronder van Ina May Gaskin, Gail Tully (Spinning Babies), Verena Schmidt, Mirjam de Keizer en Thea van Tuijl (Rebozo), Suzanne Colson (Biological Nurturing), ISPPM (effecten op het ongeboren kind) en Anna Verwaal.
Ik ben aangesloten bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Doula’s – www.nbvd.nl
en was 5 jaar vertegenwoordiger voor Nederland in het Europees Doula Netwerk – www.european-doula-network.org
Momenteel ben ik mentor van de doula-opleiding In Bloei en begeleid stagiaires.
Daarnaast maak ik nu deel uit van het bestuur van de Vereniging Samen Bevallen.

Wil jij in het hele proces graag persoonlijke ondersteuning?
Aarzel dan niet en neem nu contact met me op.
Dan kijken we samen wat ik voor jullie  kan betekenen.

Welkomstgesprek