Waar ligt nu je voorkeur dat je gaat bevallen? Ik kijk de groep rond en wacht de antwoorden af.
“In het ziekenhuis, daar heb je alles bij de hand.”
“In het ziekenhuis, dat is toch niet meer van deze tijd, thuis bevallen”
“In het ziekenhuis, dan heb je de rommel mooi niet thuis!”
“Thuis… wij zouden graag thuis willen bevallen.”
“Nee, wij ook in het ziekenhuis, dat is toch veel veiliger.”
“Wij weten het nog niet. Ik denk ziekenhuis, maar misschien ook wel thuis.”
Verloskundigen vragen vaak al tijdens één van de eerste gesprekken: Waar willen jullie bevallen? Hoe kunnen zwangeren en hun parnters hier nou een gefundeerd antwoord op geven als ze geen idee hebben wat hen te wachten staat? Want: Is in een ziekenhuis alles bij de hand? Krijg je veel rommel als je thuis bevalt? Is het veiliger in het ziekenhuis? Is het niet meer van deze tijd om thuis te bevallen? En wat is het gewicht van deze redenen?
Vervolgens vraag ik: Wat is voor julie het belangrijkste bij de bevalling?
“Dat het kindje gezond is”
“Dat het goed gaat”
“En liefst dat het een mooie bevalling wordt.”
Ah… en waarom zou je dan of in het ziekenhuis of thuis willen bevallen?
Er komt onrust in de groep. Ik vervolg: Bij de meeste bevallingen beginnen de weeen thuis. En het kán zomaar heel snel gaan. Zó snel dat je geen tijd meer hebt om naar het ziekenhuis te gaan. Ikram en Mo kijken verschrikt op. Óf dat de vliezen breken en het kindje al in het vruchtwater gepoept heeft. Dan kan je thuis willen bevallen, maar zal de verloskundige aangeven om naar het ziekenhuis te gaan. Peter en Sandra knikken. Dat weten ze wel, maar zouden ze niet fijn vinden.
Het belangrijkste bij een bevalling is dat je je goed voorbereid én dat je er open in staat. Dus ook over de plek waar je gaat bevallen. Misschien moet je er nu niet aan denken om thuis te bevallen, maar gaat het straks thuis zó voorspoedig dat je niet meer wilt verkassen. Óf ben je thuis en voel je je toch niet veilig en wil je graag naar het ziekenhuis.
Een timmerman kan goed omgaan met een hamer en een beitel. En een timmerman vindt altijd een spijker om op te slaan. Alle statistieken wijze uit dat sinds bevallingen met grote getale in ziekenhuizen plaatsvinden het aantal keizersnedes en bevallingen met vacuumpomp drastisch omhoog is gegaan. Dat was zeker in een aantal gevallen levensreddend. Maar ook in kringen van gynaecologen wordt steeds meer toegegeven dat dit percentage te hoog is.
Net zoals de timmerman altijd een spijker vindt om te slaan, zo vindt een moeder altijd een weg om haar kind te bereiken. Zou een bevalling niet meer gebaat zijn met een moederfiguur in de begeleiding? Het is wel de uitkomst van allerlei rapporten. Continue ondersteuning als sleutel naar een veiliger en meer liefdevolle bevalling. Iets voor jullie?
Een doula is niet alleen het vertrouwde gezicht dat gedurende de hele bevalling bij jullie blijft en er volkomen en alleen voor jullie is. Ze steunt je ook in de voorbereidende fase, onder andere met het schrijven van je geboorteplan en het onderzoeken wat jullie werkelijke wensen zijn ten aanzien van de geboorte.
Vraag jij je af of een doula iets voor je is? Schroom dan niet om een welkomstgesprek aan te vragen. We gaan dan samen bekijken wat jullie nodig hebben voor de optimale kans op een bevalling zoals jullie graag willen. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking. Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.
Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.
If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD