Ergens tijdens de zwangerschap staat Bridget in de keuken. Haar man is in de woonkamer en kijkt TV. Opeens verstijft Bridget. Ze klampt zich vast aan het aanrecht en kan nauwelijks meer ademen. Wat gebeurt er met haar? Wat is dit?
Uit de woonkamer komt een zware mannenstem. Als deze stem stopt kan ze zich langzaam ontspannen. Bridget loopt helemaal uit haar evenwicht de kamer in. Ze vraagt stamelend wie dat was, die man op de televisie. Haar man ziet hoe aangedaan Bridget is en vertelt haar dat een bekende gynaecoloog aan het woord was.
Samen met haar man gaat ze op onderzoek en dan blijkt dit de gynaecoloog te zijn die bij haar geboorte was en daarbij een tang heeft gebruikt. Het litteken op haar wang laat duidelijk de lichamelijke sporen zien. Het is helder dat deze tangverlossing niet alleen lichamelijke sporen heeft achtergelaten.
Het achterliggende verhaal
Dit is één van de verhalen die ik hoor bij een lezing van Anna Verwaal. Haar lezing gaat over de impact die allerlei factoren rond de geboorte op je kindje hebben. Anna vertelt over de onderzoe
ken die bewijzen dat een kindje alle emoties rond de geboorte onbewust opslaat. Deze emoties blijven terugkomen in situaties die je herinneren aan je eigen geboorte en blijven je leven beïnvloeden. De verhalen worden ondersteund door foto’s, zoals de foto van Bridget met het litteken in haar gezicht.
Sorry dat ik inbreek
Terwijl ik dit verhaal in één van mijn groepen vertel, reageert Robert persoonlijk geraakt: “Sorry dat ik inbreek in je verhaal, maar zoiets is bij mij gebeurd!” Ik kijk verrast naar Robert. Meestal is dit verhaal nieuw voor de groepen waaraan ik zwangerschapscursus geef. Dan deelt Robert zijn verhaal met de groep.
Once upon a time in the West
“Elke keer als ik de muziek van Once upon a Time in the West hoorde werd ik zó emotioneel. Ik was diep geraakt, wist me er eigenlijk geen raad mee en kon dat ook nooit plaatsen. Tot de dag dat ik er over vertelde aan mijn moeder. Zij vertelde toen over mijn geboorte. Mijn vader heeft direct na mijn geboorte de muziek van Once upon a time in the West voluit aangezet. Ik was zo blij dat mijn moeder dit vertelde. Daardoor begon alles voor mij op zijn plek te vallen.”
Hoe ga jij je kindje verwelkomen?
Iedereen kijkt verwonderd op. Ik zie dat mijn boodschap nog vele malen intenser binnenkomt nu Robert zijn eigen verhaal vertelt. Het onderstreept dat de emoties rond je geboorte blijven terugkomen in situaties die je herinneren aan je eigen geboorte. Iedereen beseft dat het belangrijk is stil te staan bij hoe ze hun kindje gaan verwelkomen. Net als zij wil jij natuurlijk ook graag weten wat je daarvoor kan doen. Daarom hier een paar tips.
Een warm welkom voor je kindje
en hoe jij daar zelf aan bijdraagt:
- Hoe denk je eigenlijk zelf over de impact?
Sta stil bij de impact van de geboorte op je kindje. De impact die het mogelijk op zijn of haar hele leven heeft. Hoe je hierover uiteindelijk ook denkt: Als voor jezelf duidelijk wordt dat dit kostbare momenten zijn, dan zal je er des te beter voor waken dat je kindje een warm en liefdevol welkom ervaart. - Stel het jezelf voor.
Als het voor jezelf duidelijk is hoe waardevol de eerste momenten zijn en hoe graag je een mooie eerste herinnering meegeeft, maak je dan een voorstelling hoe voor jou dat eerste moment, dat eerste uur na de geboorte er idealiter uitziet. - Bereid je voor op wat de protocollen en/of gewoontes zijn.
Waar je ook bevalt; thuis of in het ziekenhuis, de mensen die de geboorte begeleiden werken volgens bepaalde protocollen of hebben bepaalde gewoontes. Komt dat overeen met jouw wensen? Krijg jij zo de ruimte en de gelegenheid voor een eerste ontmoeting die zich levenslang inprent zoals jij dat zelf verlangt? En wat is belangrijk voor jou rond het eerste contact als de geboorte anders verloopt dan je idealiter voor je ziet? - Deel jouw visie
Je kan wel helemaal duidelijk hebben wat jij graag wilt, maar dat betekent nog niet dat het vanzelf gaat gebeuren. Deel je visie, jouw wensen, met de mensen die rond jouw bevalling aanwezig zijn. Zorg dat het op papier komt. Er komen vaak ook andere professionals dan die je in het voortraject hebt ontmoet jouw bevalling begeleiden. - Samen sta je sterker
Een doula kan je erg van dienst zijn bij het zetten van de nodige stappen. Ze kan je helpen bij het vorm geven aan de invulling van jouw wensen. Zij is daarbij een constante factor gedurende de bevalling en geboorte van je kindje. Een steun in de rug zodat jullie wensen gehoord en gerespecteerd worden. Ook rondom het eerste contact.
Robert en Thelma kozen voor een doula-begeleiding. Ze wilden graag goed voorbereid zijn en de grootst mogelijke waarborg dat hun wensen rond de geboorte gehoord en gerespecteerd zouden worden. Het eerste contact met hun dochtertje is prachtig verlopen bij de gentle caesarian (kindvriendelijke keizersnede) waarmee hun dochtertje ter wereld kwam.
Misschien overwegen jullie ook een doula bij de geboorte. Vraag dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan. Ik ben er graag voor jullie.
Meld je hier aan voor een eerste kennismaking.
Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.
Lees evt. ook: DAT VALT TOCH NIET TE PLANNEN…
If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD