Dat valt toch niet te plannen…

blog 6 geboorteplanTijdens de zwangerschapscursus kijk ik de groep rond en vraag wie er al bezig is met een geboorteplan. De reacties  zijn net zo verschillend als de zwangeren en hun partners.
“Wat is een geboorteplan?”
“Dat valt toch niet te plannen… je moet het gewoon over je heen laten komen.”
“Heeft dat zin?”

“Ik ben er wel mee bezig. Ik wil niet dat er allerlei onnodige medische ingrepen gebeuren.”
“Mijn verloskundige werkt met een geboorteplan. Ze gaat dan een lijst langs en vraagt wat je wilt.”
“Waarom zou ik een geboorteplan schrijven? ”

Schrijnende voorbeelden

Ervaringen van een bevalling kunnen zo traumatisch zijn dat van een volgende zwangerschap wordt afgezien. Ik hoor schrijnende verhalen van vrouwen vol verdriet over zich niet gezien, niet gehoord of een lijdend voorwerp hebben gevoeld. Bij dieper navragen blijkt dat deze vrouwen vaak de bevalling zijn ingegaan zonder helder doel voor ogen. Er van uitgaande dat de verloskundige of de gynaecoloog wel weet wat nodig is. Natuurlijk weten deze professionals uitstekend hoe te zorgen voor een goed medisch verloop. Maar een geboorte is veel diepgaander dan alleen een medisch proces.

Wat ik niet wil

Toch zijn de meningen over het nut van een geboorteplan vaak verdeeld. Veel medische professionals houden er niet van. Dat heeft vaak gegronde redenen, want veelal is  een geboorteplan een lijst van “wat ik niet wil dat met mij gebeurt”. Terwijl elke medische interventie soms noodzakelijk is. Zo een lijst van wat ik niet wil dat met mij gebeurt nodigt eerder uit tot conflict dan tot samen naar een mooie geboorte toewerken.

Het verloop van een geboorte is onvoorspelbaar

Een andere reden waarom sommigen afraden om een geboorteplan te schrijven is de onvoorspelbaarheid van het verloop van een bevalling. Dan wordt gewaarschuwd om niet teveel gericht te zijn op hoe jij de geboorte van je kindje voor je ziet en vooral flexibel te zijn.

Je kan immers niet weten hoe je zult reageren op de weeën en straks zijn je verwachtingen te hoog gespannen en wordt het een teleurstelling.

Wees flexibel

Omdat het verloop van een bevalling onvoorspelbaar is, betekent dat nog niet dat een geboorteplan zinloos is. Een geboorte kan inderdaad anders verlopen en daarom is het belangrijk dat je flexibel bent. Als jouw droom niet uitkomt dan kom je teleurstelling tegen. Het leven brengt soms een teleurstelling, dat is niet te voorkomen. Maar wil je enige kans hebben dat de geboorte gaat zoals jij er van droomt, dan is de enige weg dat jij heel helder voor ogen hebt hoe die mooie geboorte er voor jou uitziet. Vanuit jouw heldere wens kan je jouw ideeën duidelijk maken aan de mensen om je heen en samen werken aan de geboorte zoals jij die voor ogen hebt.

Wees niet vaag

Bedenk wat er gebeurt als jij vaag bent over jouw wensen, als jij je overlevert aan wat anderen denken dat goed is voor jou. Als jij je níet verbindt met wat voor jou belangrijk is rondom de geboorte en vaag bent over je wensen, dan weten mensen om jou heen niet waarmee ze jou van dienst kunnen zijn. Dan is de kans veel groter dat er dingen gebeuren die jij niet wilt en dat je achteraf teleurgesteld bent. “Zo heb ik het niet gewild”. En die teleurstelling is veel moeilijker te dragen.

Geboorteplan

Een geboorteplan is dus geen lijst van “wat ik niet wil dat met mij gebeurt”. Het is ook geen afvinklijstje of strak schema waar niet van afgeweken kan worden. Een werkelijk geboorteplan komt diep uit je binnenste en stelt de mensen om je heen in staat samen met jou te werken naar de mooie geboorte die je wenst. Met natuurlijk de ruimte dat het anders gaat verlopen. Maar een veel grotere kans dat jij de droombevalling krijgt waar je naar verlangt.

Hoe schrijf je zo’n geboorteplan?

Een paar tips die je kunnen helpen:

  1. Droom over de geboorte
    Jij, maar ook je partner kan dit doen. Dromen betekent dat alles mogelijk is. Je kunt gaan naar plekken, naar tijden, naar situaties die buiten de realiteit gaan. De meest wonderlijke dingen kunnen gebeuren. Droom je ideale geboorte in voor jou ideale omstandigheden. Dromen kunnen openbaren wat belangrijke punten zijn voor jou rondom de geboorte. Als je dit lastig vindt om alleen te doen kan dit aan de hand van een geleide visualisatie. Een geleide visualisatie kan je bijvoorbeeld met een doula doen.
  2. Plan de geboorte
    Plan met wie, waar en hoe je geboorte gaat geven. Je droombevalling zal hier met de juiste vertaling richting aan geven. Bijvoorbeeld: Is het in jouw droombevalling belangrijk dat je oma, die al lang overleden is, aanwezig is? Misschien kan je een weg vinden om wel haar aanwezig te maken bij de geboorte. Heb je beelden gehad van water dat heel ontspannend werkte? Kijk hoe je water die plek kan geven bij de bevalling. Bij wie voel je je veilig en vertrouwd? Kijk wie je vraagt om aanwezig te zijn bij de bevalling.
  3. Schrijf je geboorteplan
    Een simpel geboorteplan, dat helder verwoordt jouw diepste wens naar een mooie geboorte, met respect voor de medische begeleiding. Een geboorteplan dat bij iedereen die het leest beroep doet om jou graag te ondersteunen om jouw wensen uit te laten komen.

Wil jij ook graag dat de geboorte van je kindje een blije gebeurtenis wordt? Je goed voorbereiden op de geboorte? En overweeg je de steun van een doula? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Ik ben er graag voor jou/ jullie. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking. Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben. Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD