Wat hébben we gelachen

Als ik binnenkom bij Henriëtte en Lucas zie ik meteen hoe smaakvol maar ook strak en netjes hun huis in vooral zwart-witte kleuren is ingericht. “Ja, ik ben nogal precies” zegt Henriëtte, die er met haar gelakte nagels en nette broek erg verzorgd uitziet. Lucas is veel nonchalanter in zijn gebreide pullover met opgerolde mouwen en warrige haar. Als de koffie is ingeschonken vertellen ze wat ze allemaal zelf al aan voorbereiding hebben gedaan. En dat is heel wat. Naast de zwangerschapscursus heeft Henriëtte verschillende boeken gelezen, filmpjes op youtube gekeken en zijn ze naar verschillende voorlichtingsavonden geweest. Dan geeft ze zelf aan waar het grootste knelpunt ligt:  “Ik ben zo bang dat ik niet kan ontspannen”…

Ontspannen is een voorwaarde

Henriëtte heeft het goed door, het gaat bij bevallen niet om kennis. Kennis van het geboorteproces kan er zeker aan bijdragen dat je met meer vertrouwen en meer relaxed de bevalling tegemoet gaat. Maar als je niet ontspant, als al je spieren gespannen zijn, je bekkenbodem een gesloten poort is in plaats van een ruime doorgang en je baarmoeder niet opengaat maar dicht blijft, dan krijg je uiterst pijnlijke weeën en een niet vorderende ontsluiting. Een niet vorderende ontsluiting is de meest voorkomende reden dat na een gezonde zwangerschap een bevalling medisch wordt en alsnog eindigt in een vacuümextractie of keizersnede.

blog 5 lachen3

Dromen

Een bevalling met een ontspannen lichaam waar jij je vol vertrouwen overgeeft aan wat er in je lichaam gaande is. Met weeën die goed te hanteren zijn, die je baarmoeder openen en waardoor je bekken een ruime poort naar de wereld wordt. Met daaruit voortvloeiend een soepele geboorte van je kindje. Henriette droomt over zo een bevalling. En ongetwijfeld jij ook.

Hoe gecontroleerd je ook bent, ook jij kan ontspannen

Ja, ook jij! Dat is mooi gezegd, maar hoe dan? Heb jij er ooit bij stil gestaan wat er in je lichaam gebeurt als je lacht? Dat is een heleboel! Heb jij ooit gehoord dat mensen schuddebuiken van het lachen? Of de lever doen schudden van het lachen? Of dat tranen over de wangen lopen van het lachen? Of in de broek plassen van het lachen?

Dit is geen grap

Als je voluit gaat lachen dan raak je een stukje van je controle kwijt. De controle die je lichaam strak en gespannen houdt. En dat is nou net wat je nodig hebt om de weeën hun werk te laten doen. Als je in je broek plast van het lachen is je bekkenbodem helemaal ontspannen. Je laat zelfs je plas lopen. Lachen is gezond. Ook bij de geboorte van je kindje.

Een blije geboorte

Er zijn een heleboel redenen om tijdens de bevalling een lach op je gezicht te hebben. Ook als de weeën voor jou pijnlijk voelen en ook als er momenten zijn dat je het helemaal niet meer ziet zitten. Het hoeft niet altijd schaterlachen te zijn. Ook de lichtste glimlach, een beetje krullen van je mondhoeken, zorgt al voor ontspanning.

Hoe kan je nou lachen bij een bevalling?

  1. Inventariseer
    Waar kan jij of kunnen jullie heerlijk om lachen? Waar hebben jullie soms vreselijke lol om? Kijk of dit iets is wat je kan gebruiken bij de bevalling. Bespreek dit goed, want bij de geboorte ben jij als vrouw veel fijngevoeliger en kunnen bepaalde opmerkingen helemaal verkeerd vallen. Het is voor een partner altijd belangrijk om tijdens de geboorte niet alleen op afspraken af te gaan, maar ook goed af te stemmen op wat er op het moment van de bevalling gaande is bij zijn vrouw.
  2. Verheug je
    Laat de glimlach tevoorschijn komen omdat je je verheugd op het leven met dit kleine mensje dat nu geboren wordt. Houd in jezelf contact met de vreugde dat straks je kindje in je armen ligt. Houd deze focus bij je. Zo een zachte glimlach kan voldoende zijn om jouw bevalling als licht en draaglijk, als krachtig of zelfs als plezierig te ervaren.
  3. Zorg voor ontspannen sfeer
    Misschien kunnen jullie dat prima samen. Maar wellicht ben jij of zijn jullie samen met al het onbekende dat gaat gebeuren te gespannen om ruimte te creëren voor vreugde en blijdschap. Misschien hebben jullie een moeder, zus, vriendin, of iemand anders die jullie allebei vertrouwen, die aan een meer ontspannen sfeer kan bijdragen. Dan kan er alsnog ruimte komen om er een blije geboorte van te maken.
    Een andere optie is professionele ondersteuning van een doula. Zij is geoefend in zich afstemmen op wat gaande is en kan tijdens de voorbereiding en door haar continue aanwezigheid tijdens de bevalling jullie de optimale kans geven op een mooie geboorte-ervaring.

Bij iedereen is het anders, maar bij Henriëtte bleek het lachen inderdaad de grote uitkomst. Samen met haar partner werden er allerlei hilarische opmerkingen gemaakt en bij Henriëtte liepen de tranen van huilen en lachen tegelijkertijd over haar wangen. De ontsluiting ging bijzonder voorspoedig. Tijdens het evaluatiegesprek hebben we het er uiteraard over gehad. Wat hébben we gelachen. Henriëtte en Lucas waren nog verbaasd dat ze door alles heen zoveel plezier hadden gehad.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Wil jij ook graag dat de geboorte van je kindje een blije gebeurtenis wordt? En wil je graag weten of een doula je daarin kan ondersteunen? Vraag dan een kennismakingsgesprek aan. Ik ben er graag voor jou/ jullie. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking. Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben. Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.

Lees evt. ook: JORIEN WEET NIET WAT ER GAAT GEBEUREN