Ik heb er zin in!

VaderLeo en Iris komen bij mij op de zwangerschapscursus. Leo is stevig gebouwd, werkt bij een beveiligingsbedrijf en is fervent voetballiefhebber. Hij zegt de eerste avond al dat hij hoopt dat we niet gaan boompje knuffelen. Nee, dat gaan we zeker niet doen. De cursus is informatief, concreet en praktisch. Alle avonden luisteren ze geboeid naar de informatie, doen actief mee met de oefeningen en hebben volop vragen. Leo neemt aandachtig alles op wat hij als partner voor zijn vrouw kan betekenen. Hij heeft er zin in! Laat die kleine maar komen!

 

Nooit meer zo.

Als alle kinderen van deze groep geboren zijn komen we weer bij elkaar. Wat leuk om elkaar weer te zien met de kindjes! Er worden heel verschillende geboorteverhalen verteld en allerlei ervaringen en tips over het jonge ouderschap gedeeld.
Aan het einde van de avond blijven Iris en Leo nog even hangen. Blijkbaar is er nog iets dat ze willen vertellen. Ik vraag wat verder door en dan komt een deel van het verhaal tevoorschijn dat niet in de groep is verteld. Ze zijn intens blij met Cas en hebben heel veel gehad aan de cursus, maar de bevalling… die willen ze nooit meer zo meemaken.

Ik kan nog huilen als ik er aan terugdenk

Leo: Ik heb me niet gerealiseerd dat het voor ons allebei de eerste keer is. Dat we ondanks alle voorbereiding onervaren zijn. Iris ging voor het eerst bevallen en ik maakte het voor de eerste keer mee. De bevalling werd medisch en gelukkig is alles goed gegaan, maar ik heb me zo machteloos gevoeld. Ik kan nog huilen als ik eraan terugdenk. En ik huil niet gauw…

Voetbalwedstrijd zonder coach

Ik had Iris en dat kleine mannetje zoveel meer willen geven. Het is alsof je voor het eerst een voetbalwedstrijd speelt en er is geen coach. Je hebt alle trucjes geleerd. Je weet hoe je moet voetballen en dat het de bedoeling is dat je scoort, maar wat bak je ervan als er geen coach is? Dan moet je gewoon veel geluk hebben. Dat hadden we niet. Daar had ik het nooit op aan moeten laten komen.

Rots in de branding

Ook al was het een traumatische ervaring, Iris moet er niet aan denken dat Leo er niet bij was geweest. Ondanks alles was hij haar rots in de branding. Ze hebben zich er samen kranig doorheen geslagen. Toch weet Leo dat hij nog veel meer voor haar had kunnen betekenen. Én voor zijn zoontje. Hij weet nu al zeker; de volgende keer vragen ze iemand met ervaring erbij. Iemand die hen samen de weg in geboorteland wijst. Hij zal er opnieuw 200% voor Iris en zijn kindje zijn,  maar de volgende bevalling zal een Happy Birthday worden! Dan wil hij niet alleen rots in de branding, maar ook grootste steunpilaar zijn.

Elke partner kan de grootste steunpilaar zijn,
maar dat ben je niet zomaar…

Al eeuwenlang werden bij bevallingen vrouwen ondersteund door andere vrouwen. Er was kennis en kunde van het natuurlijke proces rondom de baring. In het huidige systeem is er medische zorg, maar jullie staan er met al je onervarenheid voor het grootste gedeelte alleen voor. Vooral al die lange uren van ontsluiting. Zeker: Jij als partner kan het beste je vrouw en je kindje de liefdevolle ondersteuning geven die ze nodig hebben. Alleen mis je de ervaring en op ongewone momenten (is dit normaal?) kan je zo maar het vertrouwen in het natuurlijke proces even kwijt zijn.

Maak er de mooist denkbare geboortedag van

De meest voorkomende reden dat een bevalling medisch wordt is een niet vorderende ontsluiting. Vertrouwen, veiligheid en rust zijn basisvoorwaarden voor een voorspoedige bevalling. Het is niet voor niets dat continue ondersteuning o.a. zorgt voor kortere bevallingen met veel minder behoefte aan pijnbestrijding en beduidend minder keizersneden. Maak er de mooiste denkbare geboortedag van. Tenslotte word je kind maar één keer geboren en is de geboorte van dit unieke kind van jullie alles waard.

Hoe word jij de grootste steunpilaar?

  1. Goede voorbereiding.
    Net als met alles is voorbereiden het halve werk.
    Volg een cursus waar je werkelijk wijzer van wordt en die je de handvaten geeft die je nodig hebt. Verdiep je in het natuurlijke geboorteproces. Lees er over of kijk naar filmpjes op internet van natural birth.
  2. Wees eerlijk.
    Vraag jezelf in alle eerlijkheid af; beschik jij over voldoende ervaring en vertrouwen om de geboorte van jullie kindje optimaal te ondersteunen? Medische zorg zal er voldoende zijn. Dat bedoel ik niet. Het gaat erom of de geboorte werkelijk een Happy Birthday wordt. Een moment van vreugde en liefdevol welkom heten. Een geboorte waar je alle verjaardagen daarna nog met een glimlach op je gezicht aan terugdenkt.
  3. Kom in actie.
    Als je de waarde van continue ondersteuning inziet, ga dan op onderzoek naar wie bij jullie past. Misschien hebben jullie een moeder, zus, vriendin, of iemand anders die jullie allebei vertrouwen, die steun en toeverlaat bij de bevalling kan zijn. Bekijk en overleg het samen. Een andere optie is professionele ondersteuning van een doula. Een ervaren en kundige vrouw die jullie tijdens zwangerschap en de bij de geboorte van jullie kind ondersteunt.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Mogelijk is het jullie duidelijk dat een doula een bijzonder waardevolle investering is, maar misschien twijfel je nog of een doula wel iets voor jullie is. In beide gevallen is het zinvol een kennismakingsgesprek aan te vragen. Ik ben er graag voor jullie. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking.

Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben. Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.