Jouw Roos bloeit het mooiste mits…

In mijn mailbox komt een bericht binnen van Elvira. Ze is een leuke vlotte vrouw, 38 jaar, onverwacht maar zeer gewenst zwanger. Ze schrijft dat ze zich nog steeds top voelt en haar kindje dagelijks goed kan voelen. Deze vrijdag zal ze worden ingeleid i.v.m. 41 weken zwangerschap. Ik mail terug om haar te feliciteren dat ze dus deze week haar kindje in haar armen zal dragen. Niet lang daarna komt al een reactie. Wat míjn visie is op inleiden met 41 weken. Ze voelt zich nog zo goed…

Is inleiden met 41 weken dom?

Nee, dat kan je zeker niet zo stellen. Er kunnen duidelijke redenen zijn om in te leiden met 41 weken of wanneer dan ook tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde bloeddruk, langdurig gebroken vliezen of een voorgeschiedenis die hiertoe aanleiding geeft. Waar wel vraagtekens bij te zetten zijn is het volgens protocol inleiden, bijvoorbeeld vanwege 41 weken zwangerschap. Wat is wijsheid voor Elvira? Ik vertel haar de wijze les van mijn bloeiende rozenstruik.

Bloem InleidingRozenstruik in volle bloei

Naast mijn huis staat een mooie rozenstruik. Met 37 weken is er sóms al een roosje dat opengaat. Ik geniet van dit allereerste roosje en zie alle knoppen die nog in de struik zitten. Straks met zo’n 40 weken staat de struik in volle bloei. Práchtig! Als deze rozen zijn uitgebloeid zitten er verrassend genoeg nog een paar dichte knoppen in.

Heeft de natuur een helpende hand nodig?

Sommigen rozen zijn met 41 weken nog niet open. Zal ik ze een handje helpen? Alvast de blaadjes wat opentrekken? We zijn immers al op 41 weken. Het is nú toch wel eens tijd dat ze open gaan! Nee, natuurlijk doe ik dat niet. Ik wil de knoppen niet forceren en de bloei verstoren. Door rustig af te wachten openen zich nog een paar prachtige rozen met 41 en zelfs 42 weken. Het geduld wordt beloond. Ook deze rozen openen zichzelf en komen op hun eigen moment tot volle bloei. Behalve dat ene knopje dat wat aangetast was. Dát heb ik wel geplukt en in een schaaltje met water gelegd. Ook die knop is met de nodige zorg nog open gegaan.

Inleiding een zegen

Ik denk aan Iduna, zwanger van een tweeling, die zoveel vocht vasthield dat het een zegen was dat ze met 37 weken kon worden ingeleid. Vastgekluisterd aan bed was een ruggenprik meer dan welkom en Iedereen was blij toen het eerste kindje met vacuüm geboren werd en verrassend genoeg het tweede kindje als vanzelf vaginaal geboren werd. Moeder en beide kindjes kwamen gezond uit deze bevalling.

Inleiding een drama

Maar ik denk ook aan Mirjam die uit angst met 41 weken koos voor een inleiding. Ze kwam in zo’n weeënstorm terechtkwam dat ze pijnmedicatie nodig had. Vervolgens vielen de weeën weg en werd haar kindje met een vacuümpomp geboren. Ze worstelt nog steeds met de vraag waarom ze na een voorspoedige zwangerschap niet meer vertrouwen had en haar lichaam heeft geforceerd. Ze heeft schuldgevoel naar haar kindje en had zelf ook zo graag een andere bevalling gehad. Haar man vond de aanblik van de vacuümextractie afschuwelijk.

Niet zomaar ingrijpen

Een op de vijf geboortes in Nederland wordt ingeleid, vaak zonder medische noodzaak. Dat vergroot de kans op complicaties. Gynaecologenvereniging NVOG erkent de risico’s van een inleiding. Jan Derks, gynaecoloog bij het UMC Utrecht: “En dus moet je alleen ingrijpen als het leven van moeder en/of kind in het geding is.”

Inleiding zonder medische reden

Is daadwerkelijk bij ruim 20 procent van de zwangeren de gezondheid van moeder en kind zó in gevaar dat de bevalling moet worden opgewekt? Nee, erkent Van Joris der Post, hoogleraar verloskunde in het AMC, er kan nooit bij een op de vijf ingeleide bevallingen sprake zijn van een medische reden. Maar dat is eigen aan de geneeskunde: wil je iets voorkomen dan moet je meer mensen behandelen dan die ene bij wie wat aan de hand is. Dat geeft te denken. Wil jij ingeleid worden zonder medische reden?

Wat met de vraag van Elvira?

Als je gynaecoloog de bevalling wil gaan inleiden kan je net als Elvira het volgende doen:

  1. Vraag wat de reden van inleiden is.
    Er kan een duidelijk medische reden zijn die bij jouw zwangerschap speelt. Als er een medische noodzaak is zal de keuze niet zo moeilijk zijn. Dan zal je sowieso kiezen voor een inleiding. Maar het kan ook zijn dat volgens protocol een inleiding wordt voorgesteld. Dat niet specifiek gekeken wordt naar jou, jouw zwangerschap, hoe het is met jouw kindje. Bij Elvira werd de inleiding voorgesteld met als enige reden dat ze 41 weken zwanger was. Ze had een voorspoedige zwangerschap, voelde zich goed, er was voldoende vruchtwater en ze voelde haar kindje nog goed bewegen.
  2. Wat als de inleiding wordt voorgesteld vanwege protocol ?
    Gezien het om de geboorte van je kindje gaat wil je natuurlijk de meest veilige weg kiezen. Maar is ingrijpen altijd de meest veilige weg? Nee, dat is niet zo. Bij een medische ingreep, waaronder inleiden, lopen vrouwen het risico van de ene interventie in de andere te rollen. Wanneer het voor jouw lichaam en je kindje nog niet de tijd is en je gaat de geboorte forceren, dan kan je in een heel medisch traject terecht komen. Je loopt de kans dat jouw voorspoedige zwangerschap een totaal medische afloop krijgt. Welk risico is het grootste?
  3. Ga niet over één nacht ijs.
    Wordt de inleiding gedaan om risico’s uit te sluiten dan kan je in een groot dilemma komen. We zijn zo gewend om te doen wat een arts zegt en zijn daarom geneigd om met alles in te stemmen. Maar wat zegt je eigen gevoel? Je draagt je kindje al 9 maanden bij je. Is het nodig dat je wordt ingeleid? Of kan je nog rustig wachten tot het moment daar is. Als je arts graag direct een datum wil prikken kan je rustig aangeven dat je er nog een nachtje over wilt slapen. Mijn ervaring is dat vrouwen vaak precies weten wat nodig is.

Elvira belde mij. Ze heeft goed geluisterd naar de gynaecoloog, erover gesproken met mij, met haar partner en alle voors en tegens rustig afgewogen. Uiteindelijk is ze met 41 weken en 5 dagen zwangerschap naar het ziekenhuis gegaan. Ze bleek al 2 cm ontsluiting te hebben. Het is een mooie vaginale baring geworden. Haar Roos had niet mooier geboren kunnen worden.

Misschien heb jij net als Elvira vragen rondom jou zwangerschap en bevalling. Een doula geeft geen medisch advies maar is er wel voor al je vragen en onzekerheden tijdens de zwangerschap. Lijkt het jou ook heerlijk om bij het maken van de verschillende keuzes ondersteund te worden door een professional?  Ik ben er graag voor jou/jullie.  Meld je  hier aan voor een eerste kennismaking.

Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben. Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.

2 gedachten over “Jouw Roos bloeit het mooiste mits…

  1. Mooi verhaal Malua ..Hoewel het lang geleden is kwamen bij mij tijdens het lezen herinneringen terug van mijn bevalling van Gerson ( 2e kind) ..Hij wordt zaterdag 51 dus het is echt lang geleden ! Er werd toen niet zo gerekend in weken , maar ik was 2 weken “over tijd “zoals dat toen heette…Ik was gewoon thuis en mijn huisarts kwam onverwacht langs in het weekend( die deed toen nog gewoon bevallingen ) . Hij zei :”ik zou maar eens een injectie geven want het duurt te lang …
    Ik dacht toen nog “wat de arts zegt is waar”…Dus ik deed het ..
    Ik kon gewoon thuis blijven en hij ging weer weg en was eigenlijk ook niet bereikbaar voor zo ver ik weet want het was weekend…
    Hij zou wel weer langs komen om te kijken of het werkte of om nog een prik te geven ..
    Nou het werkte meteen …
    Ik kreeg aan de lopende band weeën…En het was even paniek omdat we de arts niet konden bereiken . Gelukkig kwam hij op tijd en Gerson werd zonder hulpmiddelen geboren , ook zonder inknippen of i.d. Alleen zat de navelstreng om zijn nek en hij zag blauw , dit werd verholpen , maar de arts zei dat het daarom maar goed was dat we de bevalling hadden ingeleid want hij had niet langer moeten blijven zitten…Zoals gezegd ik ging er van uit dat het waar was wat de arts zei…
    Nu denk ik “was er toen maar een doula geweest..”
    Dank je wel voor je nieuwsbrief met het rozen verhaal , want daardoor sta ik weer even stil bij mijn bevallingen …Warme groet van Pohluma

    • Hallo Pohluma,
      dank je voor je reactie en het delen van jouw ervaring! Het is altijd belangrijk vertrouwen aan de arts te geven, wat niet betekent dat je geen eigen verantwoording hebt. Mooi te lezen dat je de waarde van een doula er uit haalt. Warme groet, Malua.

Reacties zijn gesloten.