Hoe is het mogelijk?

Marlies was thuis begonnen met haar bevalling, maar met het breken van de vliezen bleek het vruchtwater gekleurd te zijn. Haar baby had in het vruchtwater gepoept. Daarmee kreeg haar bevalling een medische indicatie en zou haar verloskundige de bevalling niet verder begeleiden. Marlies had het er even heel moeilijk mee. Ze wilde zó graag thuis bevallen. Op haar gemak en in een vertrouwde omgeving. Al gauw herpakte ze zich en zei moedig dat we er dan een mooie ziekenhuisbevalling van zouden gaan maken.

De  weeën werden al snel intenser. Op weg naar de auto was het nodig telkens even te stoppen om de weeën op te vangen. Marlies zag tegen de autorit op maar gelukkig was het ziekenhuis dichtbij. In het ziekenhuis aangekomen was Marlies blij weer op haar benen te staan. Lachend keek ze naar de rolstoel; díe was handig als rollator! Zo kon ze op weg naar de verloskamer haar weeën weer goed opvangen.

Aangekomen in de verloskamer werd Marlies gevraagd om op het bed te gaan om een CTG te maken (CTG = cardiotocograaf= een meetapparaat dat bij elke medische bevalling wordt gebruikt om de hartfrequentie van de baby en de kracht van de weeën te meten).
Marlies keek vol ongeloof. Op het bed? Ze kon met deze weeën toch niet liggen! En dan ook nog vast aan een apparaat? Zich richtend naar haar man zei ze: “Hoe is het mogelijk dat ze dit niet draadloos maken?!”

En toch is het waar

blog 2 maanlandingWe leven in een tijd waarin op technisch vlak alles mogelijk lijkt te zijn. De eerste mens op de maan in 1969 is allang historie. Daar was uiteraard draadloos contact mee. Van de mobiele telefoon zijn in vrijwel elk huishouden meerdere exemplaren aanwezig. Draadloos internet is de normaalste zaak van de wereld. Ook op medisch gebied is ongelooflijk veel mogelijk. Is het dan niet mogelijk dat een CTG, dat standaard gebruikt wordt bij een medische bevalling, draadloos te maken? Ja, dat is wel mogelijk! Ze bestaan ook. Ze zijn zelfs zo uitgevoerd dat een barende vrouw ermee onder de douche of in bad kan. Alleen zijn ze nog maar sporadisch te vinden in onze ziekenhuizen.

Een draadloze verbinding, is dat nou zo belangrijk?

Ja, het is van groot belang dat een vrouw bij de baring niet vast ligt. Het is allang bewezen dat een vrouw minder pijn heeft als ze vrij haar lichaam kan volgen en beweegt bij de geboorte. Het is ook voor het kindje gemakkelijker om door het bekken naar buiten te bewegen als de moeder haar bekken beweegt. Daarbij is aan een zwangere vragen om op de rug te gaan liggen zeer bedenkelijk gezien in deze houding de baarmoeder met het kindje op de buikaorta drukt en de bloedtoevoer naar de placenta bemoeilijkt. Het is dus zowel voor de moeder als voor het kindje van belang dat de moeder haar vrijheid van bewegen behoudt.

Kan jij zorgen voor bewegingsvrijheid?

Ja, dat kan je zeker.

Hieronder drie mogelijkheden:

  1. Maak gebruik van de ruimte die er wel is.
    Tijdens de voorbereiding hadden we al besproken dat Marlies tijdens de bevalling niet op haar rug in bed wilde liggen. Haar bevalling verplaatste zich naar het ziekenhuis maar dat veranderde haar wens niet. Ik steunde Marlies en in goed overleg met de medische begeleiding is het CTG bevestigd terwijl ze op een bal naast het bed zat. Als Marlies behoefte had stond ze op en hing voorover op het bed, wiegde met haar heupen of liep een stap naar voor en naar achter. Zo maakte ze gebruik van die ene vierkante meter die ze wel voor zichzelf gecreëerd had. Dat kan jij ook!
  2. Ga op onderzoek welk ziekenhuis bij jou in de buurt draadloos CTG heeft.
    Als je al weet dat je in een ziekenhuis gaat bevallen vraag dan in de voorbereidende consulten om een draadloos CTG. Als er geen draadloos CTG is geef dan aan dat het jouw uitdrukkelijke wens is tijdens de bevalling vrij te kunnen bewegen en alle houdingen aan te kunnen nemen. Het is trouwens naast jouw eigen belang ook belangrijk dat ziekenhuizen horen dat er bij de zwangeren aan wie zij hun diensten verlenen behoefte is aan een draadloos CTG.
  3. Overweeg welk ziekenhuis het beste bij jou past.
    Er zijn meerdere redenen om wel of niet voor een bepaald ziekenhuis te kiezen.
    Als jij het voor jou en je kindje belangrijk vindt om optimale bewegingsvrijheid te hebben en het ziekenhuis waar je normaal gesproken naar toe zou gaan heeft geen draadloos CTG, dan kan je overwegen of het zinvol  is over te stappen naar een ziekenhuis dat deze mogelijkheid wel heeft. Mocht je twijfelen of je hiervoor wel van ziekenhuis wilt veranderen dan kan een doula je bij deze en vele andere keuzes goed van dienst zijn.

Wil jij graag op de hoogte zijn en weten uit welk scala van mogelijkheden jij keuze hebt tijdens de bevalling? En lijkt het je heerlijk om bij het maken van de verschillende keuzes ondersteunt te worden door een professional?  Denk dan eens aan de persoonlijke en professionele ondersteuning van een doula.

Ik ben er graag voor jou/jullie.

Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben. Aarzel daarom niet en meld je  hier aan voor een eerste kennismaking.

Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.