Win jij de hoofdprijs?

winnaar“Als u doorwerkt bent u de gelukkige!” Alina kijkt verstoord op. Waar gaat dit over? Een enthousiaste kraamverpleegkundige kijkt haar met stralende ogen aan. “Ja, in de kamer hiernaast is ook iemand aan het bevallen. Het zal er om hangen of ú of de mevrouw hiernaast de 2000e baby van dit ziekenhuis krijgt.” De 2000e baby van het ziekenhuis?

“Ja! Dan komt de directeur u feliciteren en komt u met een foto in de krant te staan!”

De hele afdeling in rep en roer

Alina voelt zich met de onverwachte ziekenhuisopname de hele tijd al wat verloren. Erwin ondersteunt haar gelukkig zo goed hij kan. Ze moet er niet aan denken dat hij er niet bij was. Maar vanuit het ziekenhuis is er nauwelijks iemand bij hen geweest. Waarvoor zijn ze dan naar het ziekenhuis gegaan? En nu is de hele afdeling in rep en roer. Mensen lopen in en uit bij haar en bij haar buurvrouw. Waarom komen ze nu opeens wel bij hen? Om haar? Om haar kindje? Daar lijkt het niet op. Waarin is ze toch terecht gekomen? Een wedstrijd? Ze kijkt Erwin vragend aan, maar die weet zich met deze onverwachte situatie ook geen raad.

Alina sluit zich af

Alina sluit zich af. Ze heeft al haar energie nodig om zich te concentreren op de geboorte van haar kindje, waar ze al die maanden al naar uitkijkt. Haar kindje dat ze zo graag omringd door liefde en warmte geboren wil laten worden. In haar armen wil nemen en koesteren. Dan klinkt er gejuich in de kamer naast haar.

Míjn kindje

Niet veel later wordt Alina’s dochtertje geboren. Intens gelukkig neemt ze haar in haar armen. Niet de 2000e baby van het ziekenhuis en dat boeit Alina ook helemaal niet. Ze fluistert in haar oortje: “Je bent van ons… onze dochter… je bent uit mij geboren… en ik zal je alles geven wat je nodig hebt…” Ze kijkt op naar Erwin, die ontroerd naar haar en zijn dochtertje kijkt. Dan zoent hij Alina met tranen in zijn ogen.

Troostprijs

De volgende ochtend is er weer rumoer in de kamer naast haar. Felicitaties van de directeur met een grote pluchen beer. De kersverse ouders, de grote pluchen beer en de directeur gaan samen op de foto voor de krant. Even later wordt er ook bij Alina op de deur geklopt. “Helaas”, zegt de directeur, “de mevrouw hiernaast was de 2000e. Dat bent u misgelopen. Maar u ook gefeliciteerd hoor.” En ze krijgen beiden een goedbedoelde hand.

Het kan ook anders

Alina en Erwin zijn intens gelukkig met hun dochtertje. Toch roept terugkijken naar hoe de geboorte verlopen is bij Alina en Erwin nog altijd een rotgevoel op. Dat er zo weinig oog was voor wat zij nodig hadden. Zo verloren willen ze zich niet weer voelen bij de geboorte van hun tweede kindje. Straks moeten ze misschien weer naar het ziekenhuis. En stel je voor dat er weer iets aan de hand is. Misschien is het erg druk op de afdeling. Ze willen deze keer zo graag een ervaring waar ze in alle opzichten met plezier naar terugkijken. Wat kunnen ze dan doen zodat er wel aandacht is voor wat zij belangrijk vinden? Kunnen ze daar wel wat aan doen? Ja, dat kan! Maar daar is wel voorbereiding voor nodig.

Oog voor wat er werkelijk toe doet

Jij kan er van alles aan doen dat er meer oog is voor jou, voor jullie.
Een paar tips om je op weg te helpen:

  1. Aanhef geboorteplan
    Alina had geen geboorteplan. Maak wel een geboorteplan en begin met een persoonlijke aanhef. Maak het zó persoonlijk, dat wie het leest al een beeld krijgt van wie jullie zijn. Of dat nou de verloskundige is die bij jullie thuis komt, of de medische begeleiding in het ziekenhuis. Zeker als een bevalling totaal anders gaat dan je had verwacht is het belangrijk dat de begeleiding niet binnen komt in kamer 385 bij die mevrouw met gebroken vliezen en een ruggenprik, maar bij die ouders die zo graag…
  2. Je bent er niet om te pleasen
    Bij een bevalling gaat het om jullie. Jullie zijn de klant en de mensen die bij de bevalling aanwezig zijn, doen alles ten dienste van jullie. Ten dienste van de bevalling. Natuurlijk is het belangrijk om je open op te stellen. Maar je mag je laten horen. Het is zelfs belangrijk dat je je laat horen. Alina en Erwin werden overspoeld door alles wat er om hen heen gebeurde. Het is op zo een nieuw en intens moment ook niet eenvoudig om je te laten horen. Maar belangrijk is het wel! Je wilt immers graag gezien en gehoord worden.
  3. Continue ondersteuning
    Alina vertelde mij haar verhaal toen ze zwanger was van haar 2e kindje. Ze hadden beiden ervaren dat met de wisselende diensten telkens nieuwe gezichten aan je bed komen. Je kent niemand en er is niemand is die jullie echt kent. Iemand met ervaring, waarin jullie vertrouwen hebben, kan wonderen doen bij je bevalling. Vroeger was dat heel gewoon. Nu komt het terug. Omdat een bevalling nu eenmaal meer is dan een medisch gebeuren. Het gaat niet alleen om een gezond kind, het gaat ook om een gebeuren dat je je leven lang herinnert. Kijk of er iemand in je omgeving is die jullie vertrouwde gezicht kan en wil zijn. En die jullie ook kan steunen om je te laten horen op een moment dat je overspoelt wordt door wat er allemaal gebeurt. Of ga, net als Alina en Erwin, op zoek naar een doula.

Een doula is niet alleen het vertrouwde gezicht dat gedurende de hele bevalling bij jullie blijft. Ze steunt je ook in de voorbereidende fase, onder andere met het schrijven van je geboorteplan en het onderzoeken wat jullie werkelijke wensen zijn ten aanzien van de geboorte.

Vraag jij je af of een doula iets voor je is? Schroom dan niet om een welkomstgesprek aan te vragen. . We gaan dan samen bekijken wat jullie nodig hebben voor de optimale kans op een bevalling zoals jullie graag willen. Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvende eerste kennismaking. Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.

Wil je graag eerst wat meer over mij lezen? Klik dan hier.

Lees evt. ook: Dat valt toch niet te plannen

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD