Ik hou het niet vol

Peter en Sandra zijn een gezellig stel. Vanochtend belt Peter me op. De vliezen zijn gebroken, maar er zijn nog geen noemenswaardige weeën. Even ook Sandra aan de lijn. Ja, je voelt de spanning en ook een stukje opwinding. Het moment dat je je kindje in je armen hebt is nu niet meer ver weg! Hoe gaat ze er uit zien? Je hebt er alle vertrouwen in dat de bevalling goed zal gaan.

Het wordt zwaarder

Een paar uur later belt Peter opnieuw. Sandra heeft nu serieuze weeën en begint het zwaarder te krijgen. Of ik alsjeblieft wil komen. Natuurlijk! Mijn tas staat gepakt en ik kan zo in mijn auto stappen. Als ik binnenkom zie ik Sandra krampachtig de weeën opvangen. Peter staat er als grote steun en toeverlaat naast.

Een diepe zucht

Een warm begroetend oogcontact tussen Peter en mij. Sandra kijkt op en zegt met wanhoop in haar stem. “Oh, wat fijn dat je er bent! Ik wil niet opgeven maar ik hou het niet vol!” Even kijk ik in alle rust hoe het gaat. Waardoor zou Sandra zich meer kunnen ontspannen? Wat zal de bevalling gemakkelijker maken? Een paar kleine aanwijzingen voor Sandra en voor Peter en Sandra slaakt een diepe zucht. Oh ja! Dát scheelt…

Wat het lichaam nodig heeft

Ik kijk verder. Het lichaam van Sandra, haar lichaam dat precies weet en doet wat nodig is om hun kindje geboren te laten worden, waar kan het nog ondersteuning gebruiken? Mijn handen gaan… Handen dáár láten! roept Sandra. De communicatie van een barende vrouw is altijd kort en krachtig en overduidelijk in wat nodig is. Nu ze krijgt wat ze nodig heeft is er geen twijfel; ze gaat door tót ze daar stralend ligt met haar kleine meid in de armen. Wat een verrassing als ze ziet: “Hé, ze heeft kuiltjes in haar wangen, net als jíj Peter!”

We are very thankful for your wisdom and healing hands during our Labour. I do not feel like I could have been able to get through it without your counter pressure. We are a very happy family ~ blessed and grateful.

All the best to you and your future births.        

Sandra, Peter, Thomas + David

Jij hebt meer nodig dan je krijgt

Heb jij je ooit gerealiseerd dat jullie alle uren tot vlak voor de persfase er alleen voor staan? Op een enkele controle na? Weet jij dat een niet vorderende ontsluiting de grootste reden is voor een medische afloop van een bevalling? Dat een vacuum of keizersnede vaak voorkomen had kunnen worden als jij of jullie wél de nodige ondersteuning hadden gehad?

Alle kennis helpt je niets

“Ik ben in goede handen”
“Ze weten wat nodig is”
en “Ik ben veilig in het ziekenhuis” zijn vaak gehoorde uitspraken.
Dat is zeker waar als medisch ingrijpen nodig is. Maar als jij aan het bevallen bent helpt alle kennis die in het ziekenhuis aanwezig is je niets. Je hebt ondersteuning nodig voor wat zich in jouw lichaam aan het voltrekken is.

Onnodig medisch ingrijpen hoeft jou niet te gebeuren

Zou jij ook niet alles willen inzetten wat kan om de kans op een natuurlijke geboorte zo groot mogelijk te maken? En daarbij een vlottere bevalling die minder pijnlijk is? Zou jij de kans op medisch ingrijpen ook niet zoveel mogelijk willen verkleinen? Die kans is het kleinst als er niet alleen medische begeleiding klaar staat, maar als er ook ondersteuning is voor het natuurlijke proces.

Waar haal je die steun vandaan?

Als je een partner hebt is hij of zij natuurlijk de eerste waar je steun van krijgt. Omhuld door de liefde waaruit dit kindje ontstaan is, is het voor een vrouw zoveel gemakkelijker om haar kracht aan te spreken. Je partner heeft echter zelden ervaring en kundigheid omtrent wat jouw lichaam tijdens de bevalling nodig heeft. Daar verandert een cursus van een paar avonden weinig aan. Wie kan jullie ondersteunen met ervaring en geloof in het natuurlijke proces?

Toekomstmuziek!

Kijk of er in je omgeving iemand is die er voor jullie kan zijn. Een vriendin, zus of buurvrouw. Of schakel professionele hulp in van een doula. De behoefte in deze tijd aan meer steun voor het natuurlijke proces is groeiende. Afgelopen decennia is het heel vanzelfsprekend geworden dat de partner bij de bevalling is. Het ligt in de lijn der verwachting dat de aanwezigheid van een doula over enige tijd net zo vanzelfsprekend is. Toekomstmuziek!

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Overwegen jullie een doula?
Meld je dan aan voor een vrijblijvend Welkomstgesprek.
Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.

Ja, ik wil graag een Welkomstgesprek