Een ervaren vrouw die de rol van de vader begrijpt

Malua heeft de geboortes van alle 3 onze kinderen begeleid. Het waren stuk voor stuk bijzondere bevallingen en het gebeurde alle drie de keren probleemloos thuis.

Malua bracht ons rust en de juiste sfeer om te genieten van het feit dat op die dag ons kind geboren zou worden. Mijn man Mike was ook erg blij met de aanwezigheid van Malua.

Zo kon hij goed deelnemen aan de bevallingen en kon ik me volledig concentreren op de reis die ik met het kind in de buik ging maken. Alle 3 de bevallingen verliepen vlot en nog kan ik enorm nagenieten van de bijzondere geboortemomenten die we samen hebben gedeeld.

Het bevallingswerk deed ik elke keer vooral lopend, springend, boenend (haha, ja de vloer moest schoon) en op de knieën. De geboorte zelf gebeurde bij Tim op het allerlaatste moment liggend op bed.

Bij de tweede, Emma Sophie, was ik gehurkt en kon ik haar in een bijzondere stilte van verwachting na een paar tellen tussen mijn benen door in mijn armen nemen.

Norah, onze derde, kwam in het water (bevallingsbad) ter wereld. Ik voel warmte en blijdschap als ik terugdenk aan de bevallingen. Omdat er zo’n goede sfeer van vertrouwen en liefde heerste, kon ik optimaal genieten van het proces.
Op een gegeven ogenblik was het echt even doorzetten en was er een moment dat ik alles los moest laten om me te richten op het feit Ja echt, ons kindje wordt vandaag geboren. Hoera! Dat durven, dat doen, dat maakte een wereld van verschil.

Alle drie onze kinderen zijn zonder pijnbestrijding en zonder externe ingrepen ter wereld gekomen. Ik wilde de bevallingen zelf bewust meemaken en ook het ongeboren kind niet “verdoven” tijdens het zo belangrijke proces van geboren worden:  het begin van zijn of haar leven buiten mijn buik. Bovendien vond ik het belangrijk dat mijn lichaam zelf zou weten wat te doen en wanneer, en ik vond het juist een heel eng idee dat je die natuurlijke prikkels en aanwijzingen uitschakelt door medicatie te nemen. Voor mij was dit de manier om zelf de bevalling te leiden en de kracht van binnen te gebruiken. Het idee van medicatie nemen zou voor mij betekend hebben dat uit handen te geven; iets wat ik daarom juist niet wilde. De verloskundige hoefde weinig te doen… Na de geboorte van onze eerste twee kinderen kreeg ik twee kleine hechtingen, na de geboorte van Norah helemaal niks. Dat was een leuke bijkomstige verrassing.

Van tevoren heb ik vaak in bad gelegen met een boek en de geboorteverhalen van andere moeders gelezen, vooral die verzameld door Ina May. Zo groeide mijn vertrouwen in het zelf kunnen doen. Zo ervaar je al een hoop “in theorie” en leer je begrijpen hoe elke bevalling uniek is maar toch bijna als vanzelfsprekend voelt. Ook heb ik het boek “Birthing from within” gelezen en een kunstwerkje gemaakt waarmee ik het kindje in mijn buik en onze reis samen visualiseerde. Dat vormde een mooi ankerpunt.

Het proces van baren kon ik vol positiviteit tegemoet gaan (wat ik ook wilde, want ik geloof echt dat dat een wereld van verschil maakt in hoe je het ervaart) en het voelde dan ook als een kracht en iets heel bijzonders. Je moet al je angsten en onzekerheden durven loslaten en die bevrijding baart letterlijk en figuurlijk de weg voor de komst van je eigen vlees en bloed. Onbeschrijflijk bijzonder!

Ik raad iedereen aan om een doula er bij te vragen. Het zou vergoed moeten worden door de zorgverzekeraars, want als je ziet wat een verschil ze maakt niet alleen in je eigen ervaring maar ook als je de statistieken bekijkt over de veiligheid en gezondheid van baby en mamma. Zoek iemand bij wie je je prettig voelt. Iemand die jou en je partner de ruimte biedt om optimaal te genieten van het geboorteproces. Mijn man kon een heleboel zorgen loslaten omdat Malua er was. Een ervaren vrouw die weet wat het is om een kind te baren, die de rol van de vader begrijpt en hem die ruimte en rust geeft die hij nodig heeft in die spannende verwachtingsvolle tijd.

Ze let op wat je belangrijk vindt en helpt daar waar nodig om het jou zelf te laten doen vanuit je eigen kracht. Ze geeft je partner ook de rol die hij graag wil en helpt zo alle betrokkenen gefocust te zijn op de welkomst van jullie kind. Malua heeft voor ons die bijzondere momenten vastgelegd op de camera. Super om foto’s te hebben van ons pasgeboren kindje, van de kersverse pappa, en van mij terwijl ik straal van geluk en van de prestatie.

Bedankt Malua!

Marie-Anne.

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Overweeg je een doula?  Ik ben er graag voor jullie.

Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvend welkomstgesprek.
Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.