Zwanger van de tweede sloeg de angst me om het hart

Ik ben moeder van drie prachtige kinderen. Dochter Nina (2007), zoon Shylo (2009) en dochter Daphne (2010). Omdat mijn eigen kijk op de bevallingen door de tijd heen ook aan verandering onder hevig is, heb ik enkele citaten uit mijn dagboek van destijds toegevoegd (cursief). Zodoende is het wel een beetje een lang verhaal geworden, maar goed, het zijn dan ook drie bevallingen…

Dochter Nina

De bevalling van mijn oudste dochter viel me zeer zwaar. De thuisbevalling eindigde met een meer dan 4 uur durende weeënstorm in het ziekenhuis. Gekluisterd aan de monitor, onder invloed van pethidine, verplicht op de rug liggend de weeën opvangen heb ik ervaren als een martelgang. Met als nasleep een langdurige fysieke herstelperiode en een emotioneel trauma.

Zoon Shylo

Zwanger van de tweede sloeg de angst me al om het hart. Overtuigd van de kracht van de natuur en geloof in lichaam en geest wist ik dat er een andere manier van bevallen moest zijn. Op zoek naar een manier om te gaan met mijn angst en me voor te bereiden op de bevalling stuitte ik op de rol van een doula.

Gedurende de zwangerschap van mijn zoon volgden mijn man en ik samen de cursus Samen Bevallen. Deze werd gegeven door doula Malua te Lintelo en voor ons was dit niet alleen een prima manier van voorbereiding op de bevalling, maar gelijk ook een fijne kennismaking met onze doula.

Als doula kwam Malua een aantal keren bij ons thuis. Samen keken we naar de mogelijkheden voor het aannemen van verschillende houdingen, gebruik van bad en douche, manieren om te ontspannen. We praatten, leerden elkaar beter kennen en er groeide een vertrouwensband. Het was toen nog moeilijk voor mij om haar rol tijdens de bevalling te definiëren en mijn wensen kenbaar te maken. Ik wist niet wat ik wilde, ik wist alleen wat ik in ieder geval niet wilde; op mijn rug de bevalling doorstaan! De doula hielp mij dit te vertalen in een geboorteplan en langzaam kreeg de toekomstige bevalling vorm. Tevens hielp ze mij daarmee de eerdere bevalling van mijn dochter te verwerken.

Tijdens mijn bevalling heb ik haar hulp echt ervaren als die van een engel. Ze bood mij warmte en vertouwen, weerhield mij van paniek, nam pijn weg door gebruik te maken van druktechnieken en coachte mij door samen de juiste ademhalingstechnieken te gebruiken.

“Daar is Malua. Jippie! Mijn hart maakt een vreugde sprongetje. Ze is er precies op het juiste moment. Ik doe de deur voor haar open en stel haar zo goed mogelijk op de hoogte van wat er speelt. De eerstvolgende wee aankijkend ziet ze direct hoe serieus de zaken staan. Al snel grijpt ze in door mij letterlijk te ondersteunen en mijn ademhaling om te turnen van één van een briesend paard tot één van een bevallende vrouw. Ja, dit herken ik wel, dit is ook wat we hadden geleerd in de cursus Samen Bevallen! Maar het ritme blijft me niet bij, en ik trek me helemaal op aan Malua’s ademhaling. Haar hand op m’n onderrug werkt meer dan verlichtend.”

Alles ging snel. Mijn man was druk met de voorbereidingen van de geboorte; verwarming aan, spullen klaarzetten voor kraamhulp en verloskundige etc. Wat is het moeilijk om iemand die je lief hebt zo veel pijn te zien hebben. Je voelt je zo machteloos. Maar omdat hij zag dat ik in goede handen was gaf hem dat ook meer rust en vertrouwen.

 “Tijdens een felle wee kijk ik op naar mijn man. Zijn gezicht staat bezorgd, meelevend, maar ook hulpeloos. Op een of andere manier straalt hij spanning uit. Ik realiseer me dat we allebei niet in ons element zullen zijn wanneer hij de rol van Malua over neemt. Malua’s onverdeelde aandacht voor mij schenkt hem rust en vertrouwen. Het wordt tijd dat de verloskundige komt. Mijn man belt, regelt, verzorgt. Ik zie dat hij gelukkig is in die rol en daarmee voel ik me niet meer bezwaard de steun die Malua mij biedt vol overgave te accepteren.”

Dochter Daphne

De bevalling van mijn jongste dochter verliep weer heel anders. Malua hielp mij wederom met de voorbereiding op de bevalling. Door middel van gesprekken, geboorteplan, dvd en boeken bereidde ik mij dit maal voor op een waterbevalling. Ik leerde tevens bevallen op een ander manier te bekijken. Liet de angst uit mijn eerste ervaring helemaal los, verfijnde mijn ontspanningstechnieken en werd me er van bewust dat ik geen lijdend voorwerp hoefde te zijn maar sturende kracht in de baring.

Deze bevalling begon met een langdurig traject (ca. 30 uur) van indalingsweeën. De hele avond en nacht bleef Malua bij mij. Met haar hulp hield ik mijn ademhaling onder controle. Met verschillende technieken en houdingen kon ik me tussen de weeën door volledig ontspannen. 

“Ik bel Malua om te vragen naar hier te komen. De weeën zijn dusdanig heftig dat naar referentie van Shylo’s geboorte, ons kindje voor het ochtendgloren ter wereld zal zijn. Voortdurend trekt mijn oog naar de deur, tot het moment dat Malua er is. Mijn beste vriendin, die ook bij de bevalling aanwezig is, ontgaat dat niet. Samen met Malua kletsen we wat, drinken liters thee, vangen samen weeën op. Ik drentel soms wat op en neer en verander af en toe van houding.”

Ik verkeerde die nacht in een tijdsvacuüm en Malua zorgde voor me door te denken aan comfort, eten, drinken en rust.

“De warmte van het haardvuur, de warmte van de liefde en ondersteuning van mijn man, vriendin en Malua overweldigen mij. Ik verkeer in een roes. Elke wee brengt me dichter bij ons kindje en doet mij glimlachen. Sommige weeën zijn zo heftig dat ik af en toe op wil springen en gillend weg wil rennen. Maar met behulp van de ontspanningstechnieken die ik me met Malua’s hulp bij de voorbereiding op de bevalling eigen heb gemaakt, zucht en visualiseer ik ze allemaal weg.”

Na ruim 30 uur van indalingsweeën begint de bevalling dan ineens toch nog onverwacht. En zet razend snel door! Tijdens de hevige pijn van de ontsluitingsfase was Malua opnieuw daar voor me met de ademhalingstechnieken, tips en haar geruststellende woorden.

“Wee. Ik hoor Malua voorstellen het bad in te stappen. Nu al? Ja, misschien toch wel een goed idee. Gaat het misschien langzamer. Ik klim in het bad met de ondersteuning van mijn man. Ik ga op mijn knieën zitten. Op mijn billen? Hoor ik Malua voorstellen. Goed punt. Minder snel. Goed punt, want de verloskundige is er nog niet…Wee. Volledig concentreer ik mij op Maluas’stem. Puff, puff puff puff puff puff pufffff…. Coaching helpt. Heel voorzichtig pers ik een klein beetje mee. En nog een keer. Ik probeer eigenlijk niet te persen maar het kindje los te laten en naar buiten te zuchten…”

Dan komt net op tijd de verloskundige binnen en wordt onze dochter in het bevallingsbad geboren. Daphne is de rust zelve en wordt liefdevol ontvangen.

Mijn man heeft zowel onze zoon Shylo, als onze jongste dochter Shylo opgevangen bij de geboorte (in de letterlijke zin van het woord)

Mijn doula Malua was telkens op het juiste moment op de juiste plek.

Het verschil tussen de traumatische ziekenhuisbevalling en de twee thuisbevallingen daarna (op de baarkruk en in bad) was groot. Zowel voor mij al voor onze pasgeboren spruit. We stonden allebei open en konden gelijk genieten van elkaar.

Miranda

moeder van Nina (2007), Shylo (2009) en Daphne (2010)

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Overweeg je een doula?  Ik ben er graag voor jullie.

Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvend welkomstgesprek.
Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.