Een doula inschakelen gaf ook mijn man een veilig gevoel

Malua heeft ons gesteund bij de geboorte van onze dochter Elise (2012) en zoon Thomas (2014).

We droomden van een natuurlijke bevalling thuis waarbij ons kindje in bad geboren kon worden. Daarbij leek de aanwezigheid van een doula ons een mooie ondersteuning; ze zou de hele tijd aanwezig zijn en ons kunnen helpen door de onbekende fases van een eerste bevalling.

Mijn man kon het bevalbad gereed maken en de doula zou voor mij een emotionele (vertrouwen in eigen kracht) en fysieke (tegendruk tijdens weeën) steun kunnen zijn.

Via doula.nl vond ik het profiel van Malua. De eerste indruk was een liefdevolle vrouw met veel ervaring, ook in de begeleiding van badbevallingen! Al heel vroeg in de zwangerschap nam ik contact op om zeker te weten dat ze beschikbaar zou zijn.

Er volgden een aantal voorbereidende gesprekken met Malua. Ze gaf ons adviezen en oefeningen en richtte onze aandacht ook erg op ons kindje. We keken er erg naar uit om er met elkaar een mooie bevalling van te maken en kregen steeds meer vertrouwen.
We verdiepten ons in badbevallingen, kochten een prachtig bevalbad en gingen naar de Samen Bevallen cursus.

Voor de bevalling moesten we wegens meconium houdend vruchtwater helaas naar het ziekenhuis en ondanks dat we wisten dat dit kon gebeuren was dat echt omschakelen. Malua gaf ons het vertrouwen om ook in deze onpersoonlijke omgeving een goede sfeer te creëren. Het werd een ingeleide bevalling met een weeënstorm maar ze heeft mij erg goed geholpen om die zo beheerst mogelijk door te komen. Mijn man hield zijn aandacht op mijn rug en bij ons kindje en Malua gaf druk op mijn knieën.

Hierdoor richtte ik mijn aandacht op dit drukpunt en voelde ik minder van de weeën. Ik twijfelde vooraf over de aanwezigheid van een extra persoon bij de bevalling en over de aanrakingen maar over beide heb ik me tijdens de bevalling helemaal niet meer druk gemaakt. Malua was precies voldoende aanwezig,  dus zeker niet teveel op de voorgrond; dat is denk ik één van de krachten van een goede doula. Ze adviseerde verschillende houdingen en bleef een rustpunt om me op te focussen. Het gaf ook mijn man een veilig gevoel dat ze erbij was; hij hoefde zich hierdoor veel minder zorgen te maken.

Mede dankzij de steun van Malua heb ik de bevalling zonder pijnbestrijding kunnen doen. Dit vond ik erg belangrijk voor ons kindje en omdat ik deze kracht als vrouw zelf wilde ervaren. Ondanks de medische ingrepen heb ik hierdoor toch het gevoel overgehouden dat we het samen hebben volbracht. Pas toen alles was afgerond en we een beetje waren bijgekomen is ze weer naar huis gegaan.

Enkele weken na de bevalling volgde het nagesprek. We ontvingen een uitgebreid geboorteverslag met foto’s. We vinden het erg waardevol om dit te kunnen herlezen. Ondanks dat de gehoopte badbevalling niet door kon gaan kijken we met een goed gevoel terug op de geboorte van ons kindje; dankzij een goede medewerking van het ziekenhuis, maar grotendeels dankzij de steun van Malua!

Toen we opnieuw zwanger waren hebben we even getwijfeld of we Malua er weer bij zouden vragen; het onbekende van de bevalling was er namelijk niet meer. We droomden echter nog steeds van een badbevalling en het gaf ons een goed gevoel als zij ons ook daarbij zou kunnen begeleiden.

Ons kindje werd verwacht in de zomer en Malua had tijdens haar vakantie haar achterwacht ingeschakeld waarmee we ook een kennismakingsgesprek hebben gehad. De bevalling begon echter op de avond dat ze weer thuis kwam van vakantie. Aangezien het erg warm weer was zat ik ’s nachts met haar in de tuin en zuchtte zachtjes de weeën weg. Haar aanwezigheid en de tegendruk die ze gaf op mijn rug hielpen mij enorm. Ondertussen konden mijn man en de verloskundige zich bezig houden met het bad en andere voorbereidingen voor de bevalling. Mijn man vond het erg fijn dat hij dit kon doen zonder zich over mij zorgen te hoeven maken, ik was letterlijk in goede handen!

Malua bleef de hele bevalling tegendruk op mijn rug geven, ook toen ik in bad zat. De sfeer was goed en rustig. De geboorte onder water was een wonder, ons zoontje werd in alle rust geboren! Zijn grote zus sliep de hele nacht boven in haar bedje. Toen aan het begin van de ochtend de kraamhulp te vroeg vertrok, bleef Malua nog en nam ze pas afscheid toen alles weer verzorgd en rustig was. Opnieuw een waardevolle begeleiding van begin tot eind. De verloskundige sprak vol lof over haar aanwezigheid en begeleiding. Ook van deze geboorte ontvingen wij een prachtig geboorteverslag.

Wij zouden een doula, en in het bijzonder Malua, zeker aanraden. Het gaf ons een veilig en rustig gevoel dat ze de hele bevalling aanwezig was en al heel veel ervaring als doula heeft. Ze hielp ons op een liefdevolle en natuurlijke manier in de periode voor en tijdens de geboorte. We zijn haar enorm dankbaar voor de steun die ze beide keren voor ons is geweest en vinden het erg bijzonder dat we het wonder van deze geboortes met haar hebben mogen delen!

Peter en Janneke
Den Haag, 2015

If a doula were a drug, it would be unethical not to use it.
~ John H. Kennell, MD

Overweeg je een doula?  Ik ben er graag voor jullie.

Je kan je hier aanmelden voor een vrijblijvend welkomstgesprek.
Hoe eerder je je meldt, des te meer kans dat ik nog beschikbaar ben.